Le Vin A poil

Limousin, France

Le vin a Poil, Creuse, Limousin

Paret Xavier & Morgane är vinmakare som gjort naturviner sedan 2010 i Anjou. Året 2021 flyttade dem till Creuse i Limousin för att utveckla sin teknik inom ekologisk odling. De beskriver sina viner som juice, inget annat än ren druvjuice. Förutom att göra vin föder de upp lamm för dess kött men också ull. Ullen kardas, som de sedan gör filtar och kuddar av.

Det fanns inte vinstockar på deras mark sedan tidigare, så de har planterat nya stockar och tills vinstockarna ger tillräckligt bra skörd, köper dem druvor från likasinnade vänner som arbetar enligt ekologiska principer. Till årgång 2021 kom druvorna från Hervé Bosse i Anjou & Pierre-Nicolas Massotte i Roussillon. Blandade druvsorter som cabernet franc, syrah, carrignan, chenin och grolleau.

Alla druvor fottrampas och pressas direkt för vitt vin och olika lång tids maceration för rött vin, semi-carbonic jäsning av hela klasar eller avstjälkade, under 1 dag och upp till 10 månader. De pressar långsamt i en gammal press. Juicen rinner fritt, samlas in och läggs sedan i ståltank eller fat för jäsning. De använder ingen pump, ingen elektrisk maskin förutom musik och ljus. De smakar av vinerna från faten regelbundet under vintern och vanligtvis tappas dem på flaska i mars/april. Vill de ha ett vin med mer tanniner eller kraftfullare så låter de vinet mogna ytterligare ett år eller mer. Självklart varierar det från år till år. De vet vad de vill göra för slags vin när de smakar på druvan, smaken är det som styr. Ibland använder de metoden “trempette” dvs man lägger i druvskal från samma eller annan druva i musten för att ge ny smak, ibland gör de lång maceration, mix av fat, ståltank eller kvevri och ibland gör dem ett oxidativt vin, ingenting är förbjudet! Något som inte förändras är de aldrig använder några tillsatsprodukter, filtrering eller klarning, vinet är bara ren juice som jäst naturligt. När det är möjligt lämnar dem gärna naturlig CO2 i vinet och de buteljerar alla viner själva helt manuellt.

Vingården “Sur le massif”  ligger på 300 meters höjd, med en jordmån av två mica leucogranite. De har planterad olika träd, cirka 100st träd per hektar i varierad uppsättning har planterats - alm, björk, lönn, valnöt, äpple, körsbär, al och vinsorter som Bronner, Johanniter, Sevar, Villard Blanc. När gräset blir för högt betar gårdens får över markerna.

Vinstockarna odlas enligt en alternativ metod som respekterar jorden och inte bidrar till global uppvärmning. De använder inte traktor men fårtrimmer, vinrankan får klättra i träd och pergolor. För att skydda denna lian och undvika frost, planterar dem druvor som är resistenta mot sjukdomar, de gör vin med så lite påverkan som möjligt. Le Vin a Poil strävar efter att göra autentiska & rena viner.

Viner

Patte Folle

2021, Le Vin A poil
276:-
-0+

Elixir de très-longue vie

2021, Le Vin A poil
276:-
-0+

Tortue Jeanine

2021, Le Vin A poil
276:-
-0+

Var finns dom?

Jordmånen Vinimport
sv
  • English
  • Svenska